Οι εκδόσεις μας >


NEΟΙ ΤΙΤΛΟΙ, 2022

 

Τίτλος βιβλίου


Νίκος (Σπήλιος) Αργυρόπουλος,
Πελοποννήσου,
ποιήματα
50 σελ.






I.S.B.N.: 978-618-5228-98-9


Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης,
ΠΑΝΤΑ ΞΕΝΟΙ,
διηγήματα
90 σελ.






I.S.B.N.: 978-618-5228-97-2


Ευστράτιος Τζαμπαλάτης,
Εκεί που ανθίζουν οι φτωχοί,

128 σελ.






I.S.B.N.: 978-618-5228-93-4


ΠΑΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ,
Περιήγηση,
Ποιήματα
50 σελ.






I.S.B.N.: 978-618-5228-96-5


Χρίστος Α. Αλιπράντης,
Υπέδαφος
Ποιήματα
86 σελ.






I.S.B.N.: 978-618-5228-95-8


Γλαύκη Γκότση,
Βλέμματα γυναικών στην τέχνη (1850-1900),

366 σελ.



Το βιβλίο παρουσιάζει το γυναικείο κοινό της τέχνης κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες του έρχεται στο φως ένα σύνολο ανώνυμων και επώνυμων γυναικείων προσώπων, που ήρθαν σε επαφή με καλλιτεχνικά έργα και δημιουργούς, διατύπωσαν κρίσεις και εξέφρασαν τη γνώμη τους για το παρελθόν, το παρόν, ενίοτε και το μέλλον της τέχνης. Ποιες είναι οι γυναίκες αυτές και μέσα από ποιες διαδρομές καθίστανται θεάτριες της τέχνης; Ποιες εικαστικές παραστάσεις έλκουν ή απωθούν τα βλέμματά τους και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Με ποιον τρόπο και με τι είδους όρους αποτιμούν τα έργα που σχολιάζουν; Πώς τοποθετούνται απέναντι στις κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις και αντιλήψεις περί καλλιτεχνικής δημιουργίας; Τα ερωτήματα αυτά επιχειρείται εδώ να απαντηθούν.

Με την αξιοποίηση δημοσιευμένων πηγών και αρχειακού υλικού η μελέτη εντοπίζει τις επισκέπτριες των καλλιτεχνικών εκθέσεων, αφουγκράζεται τις σχολιάστριες καλλιτεχνών και έργων, παρακολουθεί τις συγγραφείς πραγματειών και κειμένων για την αρχαία ή τη νεότερη τέχνη. Παράλληλα, εξετάζει τις απόψεις γνωστών προσωπικοτήτων της εποχής, όπως η Καλλιρρόη Παρρέν και η Καλλιόπη Κεχαγιά, αναδεικνύει την ποικιλία των ενδιαφερόντων και των θέσεων διαφορετικών θεατριών και επισημαίνει τον βαθμό στον οποίο το φύλο επηρεάζει τόσο το ύφος του λόγου και τα είδη της γραφής όσο και τη στάση του κοινού σε σχέση με θέματα όπως το γυμνό, οι εικαστικές απεικονίσεις γυναικείων μορφών, οι καλλιτέχνιδες.

Η Γλαύκη Γκότση σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Μ. Βρετανία). Το 2002 αναγορεύτηκε διδάκτορας ιστορίας της τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει σε πανεπιστημιακά τμήματα και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως ζητήματα ιστορίας των γυναικών και του φύλου στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη. Επιμελήθηκε το βιβλίο Richard Turner, Η Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Η γένεση μιας νέας τέχνης (μτφρ. Μιχάλης Λυχούνας, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2011). Έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα (Ασίνη, Αθήνα 2015) και Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα (Θεμέλιο, Αθήνα 2020).

Στο εξώφυλλο:

François Courboin, Έκθεση πινάκων στο Σαλόν, έτος VIII (1800). Έγχρωμη ξυλογραφία. Από το βιβλίο Octave Uzanne, Fashion in Paris. Τhe various phases of feminine taste and aesthetics from 1797 to 1897, μτφρ. από τα γαλλικά Mary Loyd, William Heinemann, Λονδίνο 1898. Η εικόνα είναι διαθέσιμη στο ψηφιακό αποθετήριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίoυ Brown, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://repository.library.brown.edu/studio/item/bdr:86310/




I.S.B.N.: 978-618-5228-94-1


Ζύγκμουντ Μπάουμαν,
Ρετροτοπία,

232 σελ.



Κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο των "Νησίδων": Ζύγκμουντ Μπάουμαν, Ρετροτοπία, 232 σελ.

Θυμίζουμε ότι ο Ζύγκμουντ Μπάουμαν (1925-2017) γεννήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας. Πολέμησε εναντίον του ναζισμού και το 1954 διορίστηκε στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Από το 1971 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και κατείχε θέση επίτιμου καθηγητή κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Ληντς και της Βαρσοβίας. Στο έργο του εισάγει την έννοια της πρόσφατης ρευστής νεωτερικότητας, που την αντιπαρατάσσει στην παλαιότερη, τη συμπαγή. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλά έργα του: Η μετανεωτερικότητα και τα δεινά της, Ρευστή αγάπη, Ρευστός φόβος, Ρευστοί καιροί, Και πάλι μόνοι…, Ο πολιτισμός ως πράξη, Σπαταλημένες ζωές, Η εργασία, ο καταναλωτισμός και οι νεόπτωχοι, Παράπλευρες απώλειες, Ξένοι στο κατώφλι μας.

Όπως γράφει:

Δεν υπάρχουν τρόποι να κόψουμε δρόμο για να οδηγηθούμε σε γρήγορο, επιδέξιο και άκοπο φράξιμο των ρευμάτων που οδηγούν «προς τα πίσω» ‒ προς τον Χομπς, τις φυλές, την ανισότητα ή τη μήτρα. Επαναλαμβάνω: το παρόν καθήκον, να υψώσουμε την ανθρώπινη ολοκλήρωση στο επίπεδο όλης της ανθρωπότητας, είναι πιθανό να αποδειχθεί πρωτοφανώς κοπιαστικό, επίπονο και ενοχλητικό για να το φέρουμε σε πέρας και να το ολοκληρώσουμε. Χρειάζεται να οπλιστούμε με θάρρος για μία μακρά περίοδο που θα σημαδεύεται από περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις και από περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις, καθώς και να ενεργούμε στον ίσκιο δυνατοτήτων επιτυχίας και ήττας που βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία. Αλλά σ’ αυτήν τη μία περίπτωση ‒σε αντίθεση προς τις περιπτώσεις στις οποίες συνήθιζε να την αποδίδει η Μάργκαρετ Θάτσερ‒ η ετυμηγορία «δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα» [There Is No Alternative, TINA] θα συνεχίζει να υπάρχει, χωρίς όμως να θέλγει. Περισσότερο από όσο σε οποιαδήποτε άλλη εποχή εμείς ‒οι άνθρωποι που κατοικούμε στη Γη‒ είμαστε στην κατάσταση είτε / είτε: είμαστε αντιμέτωποι με το να ενώσουμε είτε τα χέρια μας είτε τους τάφους μας.




I.S.B.N.: 978-618-5228-90-3


Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση η μελέτη του Νόρμαν Κον (Norman Cohn, 1915-2007) για τα κοινωνικά κινήματα στη μεσαιωνική Ευρώπη:

"Αγώνες για την έλευση της Βασιλείας του Θεού στη γη: Επαναστάτες χιλιαστές και μυστικιστές αναρχικοί του Μεσαίωνα".

468 σελ.



Σημειώνουμε ότι κατά τον Μεσαίωνα τα κοινωνικά κινήματα εμφανίζονταν με θρησκευτικό μανδύα.




I.S.B.N.: 978-960-8480-44-5


Κυκλοφόρησε η νέα μελέτη της Βαλεντίνης Χρ.Καμπατζά:

Η δυναμική των «πραγμάτων» του Κώστα Θ. Ριζάκηβασικός μοχλός εκκίνησης στον Επιτάφιο Δρόμο

94 σελ.



Στο εξώφυλλο έργο του Γιάννη Καψιδάκη, ''Μικτή τεχνική με χρώματα και επικολλήσεις''.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Βαλεντίνη Χρ. Καμπατζά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει. Τελείωσε τη Γαλλική Φιλολογία και την Ελληνική Φιλολογία Α.Π.Θ., είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Γαλλική Λογοτεχνία (Γαλλική Φιλολογία), καθώς και Διδακτορικού διπλώματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε Υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. και από άλλους δημόσιους φορείς. Από το 1984 μέχρι σήμερα, έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σε έγκριτα λογοτεχνικά-φιλολογικά περιοδικά 7 διηγήματα και περισσότερες από 80 πρωτότυπες Μελέτες-δημοσιεύσεις σχετικά με θέματα γλώσσας και λογοτεχνίας (ελληνικής και ξένης). Στο ενεργητικό της υπάρχουν επίσης και πολλές σχετικές Ανακοινώσεις σε Συνέδρια και σε φορείς του Πολιτισμού (Ε.Λ.Θ., ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ κ.ά.), καθώς και Λογοτεχνικές Εκδηλώσεις, με διοργανώτρια την ίδια.

Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με μεταφράσεις επιστημονικού επιπέδου και αντίστοιχες διερμηνείες. Από το 1990 και εφεξής εργάζεται στο πρώην Α.Τ.Ε.Ι.-Θ. και νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ως μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής-Γαλλικής Λογοτεχνίας, διδάσκοντας γαλλική - ελληνική λογοτεχνία και γαλλική γλώσσα/ορολογία σε Έλληνες φοιτητές, καθώς και ελληνική γλώσσα σε ξένους φοιτητές Erasmus-Mundus.

Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα πέντε αυτόνομες μονογραφίες (Παπαδιαμάντης, Μπακόλας, Καβάφης-Καμύ, Καμύ, Ριζάκης), ενώ έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις-άρθρα της σε εννέα συλλογικούς τόμους.



I.S.B.N.: 978-618-5228-92-7


Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος,
Κρουαζιέρα στο ναυάγιο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και άλλες ναυτικές ιστορίες,
290 σελ.



Παρακολουθούμε μαζί με τους επιβάτες της κρουαζιέρας τις προσπάθειες των συνεργείων να ανελκύσουν μια μεγάλη λαμαρίνα του ναυαγισμένου Τιτανικού σε μία αποστολή στην οποία συμμετέχουν ειδικά σκάφη, βαθυσκάφη και διάσημοι συντελεστές.
Ταξιδεύουμε μαζί με ναυτικούς από σαράντα εθνικότητες και βλέπουμε τη ζωή τους στα καράβια και στα λιμάνια του κόσμου.
Ταξιδεύουμε στα «μαύρα νερά» του κόλπου της Βεγγάλης, παραπλέουμε τη γέφυρα του Αδάμ. Ναυσιπλοούμε στον Ρίο ντελά Πλάτα και περπατούμε στους δρόμους τού Ρίο ντε Τζανέιρο, του Μπουένος Άιρες, της Λίμας του Περού, της Σάντα Μάρτα της Κολομβίας.
Στοχαζόμαστε στην τελευταία κατοικία του Σιμόν Μπολίβαρ και επισκεπτόμαστε την περιοχή Nazca θαυμάζοντας τα πανέμορφα αρχαία γεώγλυφα.
Με θλίψη πλέουμε σε μια «θάλασσα από πλαστικά» (Great Pacific Garbage Patch) ελπίζοντας ότι οι άνθρωποι θα λύσουν και το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών.
Αληθινές ιστορίες από έναν παλιό καπετάνιο...



I.S.B.N.: 978-618-5228-91-0


Μαίρη Κοτσελίδου,
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΡΟΔΕΣ,
90 σελ.



Όπως γράφει η ίδια,
Ονομάζομαι Μαίρη Κοτσελίδου και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη.
Τελείωσα το πρώτο Γυμνάσιο-Λύκειο Χαριλάου. Συνέχισα τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα πήρα πτυχίο από το τμήμα Ψυχολογίας.
Εργάστηκα στην Εμπορική Τράπεζα.

Έχω εκδώσει τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:
Ο λόγος που οι χιονάνθρωποι χαμογελούν,
εκδ. Ρώμη,
Ένας αθόρυβος Σεπτέμβρης,
εκδ. Ρώμη,
Αν δεν κοιμάσαι τα μεσημέρια,
εκδ. Νησίδες.



I.S.B.N.: 978-618-5228-89-7


Κυκλοφόρησαν τα ποιήματα του Ίβυκου Κ.,
"Του μυαλού τα παιχνιδίσματα"
66 σελ.



Σημειώνουμε ότι ο Ίβυκος ήταν σπουδαίος λυρικός ποιητής του 6ου π.Χ. αιώνα.
Ο Ίβυκος Κ. γεννήθηκε στη Σκόπελο, σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και από το 1982 ζει και εργάζεται στη Σκόπελο.



I.S.B.N.: 978-618-5228-88-0


ΠΕΤΕΡ ΛΕΜΑΝ,
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ή ΒΛΑΒΗ;
μτφρ. Άννα Εμμανουηλίδου,
εκδ. Νησίδες,94 σελ.

Όσοι πιστεύουν ότι το ηλεκτροσόκ ανήκει στην γκρίζα προϊστορία της ψυχιατρικής κάνουν λάθος. Παγκοσμίως, ο αριθμός των αιτήσεων για την αγορά μηχανημάτων ηλεκτροσόκ αυξάνεται. Σύμφωνα με μία εκτίμηση του 2013 από τους λάτρεις του ηλεκτροσόκ, περίπου 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι δέχονται ετησίως ηλεκτροσόκ.

Θυμίζουμε ότι στις «Νησίδες» έχουν εκδοθεί και άλλα βιβλία του Πέτερ Λέμαν:
• Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρμακα
• Αντί της ψυχιατρικής. Εναλλακτικά μοντέλα συνάντησης με τον ψυχικό πόνο



I.S.B.N.: 978-618-5228-87-3


Αντρέας Τσάκαλης,
ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ,
μυθιστόρημα,
170 σελίδες

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του Αντρέα Τσάκαλη
η σύζυγος Νίκη Οικονόμου-Τσάκαλη
η κόρη Μαρία Τσάκαλη.



I.S.B.N.: 978-618-5228-85-9


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ,
Στο ίδιο δωμάτιο,
θεατρικός μονόλογος,
48 σελίδες

Μόνο με όρους της αρχαίας τραγωδίας μπορεί να περιγραφεί η σύντομη ζωή της σημαντικής ποιήτριας Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, που δημιούργησε το έργο της στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου. Αφού μέσα σε μία δεκαετία έχασε από ασθένειες τον αδελφό της, τη μητέρα της και την αδελφή της, τελείωσε αθόρυβα και η δική της ζωή, στη μέση ακριβώς της άνοιξης του 1935 (16 Απριλίου), στο σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Στον θεατρικό αυτόν μονόλογο αναπλάθονται ποιητικά οι τελευταίες στιγμές της στο δωμάτιο του σανατορίου.





I.S.B.N.: 978-618-5228-86-6


Σπυρίδων Κοσμάς,
ΠΕΠΑΡΗΘΕΙΑΔΑ.
92 σελίδες

Η ιστορία της Σκοπέλου και της οικογένειας Κοσμά σε στίχους.
(Η αφήγηση σε στίχους είναι παράδοση στη Σκόπελο.)

Ο Σπυρίδων Χρ. Κοσμάς γεννήθηκε στη Σκόπελο σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και από το 1982 ζει και εργάζεται στη Σκόπελο.





I.S.B.N.: 978-618-5228-84-2


Κυκλοφόρησε και στα αγγλικά το βιβλίο
της Ρίτας Σπανούλη και του Γιώργου Λεπενιώτη


ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
σε μετάφραση της Isabel Dempsey

GYPSY FOLKTALES FROM GREECE
158 σελ.




I.S.B.N.: 978-618-5228-83-5


Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη,
ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΩΣ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ.
μυθιστόρημα
222 σελίδες

Το τοπίο ως ερωτική προϋπόθεση

Η Νέλλη και ο Πέτρος βιώνουν την ερωτική σχέση τους αβίαστα, χωρίς υποσχέσεις στα τοπία των Πρεσπών, της Μαρώνειας αλλά και της Θεσσαλονίκης. Η μοναδική τους δέσμευση είναι η αποσιώπηση της πραγματικής τους ζωής και του παρελθόντος τους. Έτσι η σχέση ξετυλίγεται ρευστή σε έναν κύκλο τεσσάρων εποχών. Η επικοινωνία τους αναλώνεται σε σύγχρονες αναζητήσεις, αδιέξοδα, σχόλια για την τέχνη, κυρίως τη μουσική, με φόντο πάντα τα τοπία που είναι ζωντανά, πρωταγωνιστούν, έχουν αισθήσεις και μυούν τους ήρωες στα μυστικά τους.

Οι συμπτώσεις κορυφώνουν την αγωνία για να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, που λειτουργεί ως πρόσχημα τελικά για να αναδειχτεί το μεγαλείο της ζωής, της ελευθερίας, της μαγείας του έρωτα, της φύσης και της τέχνης.

Η Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο Α.Π.Θ και εργάστηκε ως δικηγόρος. Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία της: Ρωγμή στη βιτρίνα, εκδ. Ίαμβος Ανακαίνιση μνήμης, εκδ. ΕΞΗ και Αμυδρό φως στην Κρύπτη, εκδ. Νησίδες



I.S.B.N.: 978-618-5228-82-8


Διονύσιος Βάγιας,
Φιλοσοφία και Ψυχοπαθολογία των μέσων.
Ο Νάρκισσος, ο άδειος καθρέφτης και ο αγνωστικισμός.
ΠΑΘΟΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ Γ΄
344 σελίδες

«Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Μ.Κ.Δ.) διαπερνούν την κοινωνία ως γεωμετρικό σχήμα, ως σώμα μιας ακανόνιστης σφαίρας, συνδέοντας τα άτομα ως σημεία-κόμβους μεταξύ τους.» Αυτή είναι η λανθάνουσα παράσταση που σχηματίζουμε για τα μέσα, όταν γίνεται λόγος γι’ αυτά. Η θαμπή παράσταση συνδηλώνει την αφαίρεση του περιεχομένου της κοινωνίας, τη φαντασματοποίησή της. Τα Μ.Κ.Δ. «προάγουν» ένα είδος γεωμετρικής και μαθηματικής κανονιστικότητας των σημείων-κόμβων, αίρουν την κοινωνία ως σώμα πάνω από την υλική της υπόσταση, θέτοντας στη θέση της ένα πενιχρό αντίγραφο, το οποίο αξιώνει επιπλέον να είναι ανώτερης ποιότητας· τα μέσα ενθρονίζονται καταμεσής του ανύπαρκτου σώματος της κοινωνίας ως άυλη μισοσκότεινη μορφή αντιπροσώπευσης του Κοινωνικού, ως ατοπία του.
Μέσα από την προσωπική και θεωρητικά επεξεργασμένη εμπειρία, η ανά χείρας εργασία συνδιαλέγεται στοχαστικά με τη χρήση των μέσων αποκαλύπτοντας πίσω από τις πολυδαίδαλες ψηφιακές σχέσεις τον σολιψισμό του χρήστη. Το ψυχικό αυτό καθεστώς συνεπάγεται πλήγμα του Κοινωνικού στους θεμέλιους λίθους του και αποδόμησή του. Από την άλλη, η ψηφιακή μοναχικότητα του χρήστη αποτελεί παράπλευρη απώλεια της προοπτικής, την οποία του εμφυσά το μέσο· είναι αποτέλεσμα της έξης στη σαγήνη. Αμφότερα, προοπτική και σαγήνη, συνταυτίζονται και συνδράμουν στο να καταλάμψει ο εαυτός στην πίστα της μετουσίωσης – και τούτο αφού προηγουμένως αμελήσει ο χρήστης για το προαπαιτούμενο το οποίο έγκειται στην απόθεση του σώματος πριν την άνοδο στη σκηνή.
(Μια ενδιάμεση κατάσταση ή ουδέτερη ζώνη είναι ο πόθος, η αυτοδιαφήμιση γυναικείου κάλλους: απλόχερος γυναικείος ναρκισσισμός και ‘αφιλοχρήματη’ εμπορία γυναικείας σάρκας· από την πλευρά του άντρα: μετατροπή του οφθαλμού σε μυζητήρα και της οθόνης σε μητρικό μαστό.)
Την πίσω πλευρά της μετουσίωσης και του πόθου απαρτίζουν οι λεκτικές αψιμαχίες, οι εξυβρίσεις και η χυδαιολογία. Η άμεσα ανερχόμενη συνείδηση της ανελευθερίας ανακόπτεται, δεν αξιοποιείται· η πλημμυρίδα του συναισθήματος κατισχύει της συνειδήσεως. Ο χρήστης διαρρηγνύει τα αόρατα τείχη του εγκλεισμού κάνοντας σμπαράλια το σώμα του…

Ο Διονύσιος Βάγιας M.A. σπούδασε φιλοσοφία στο Heinrich Heine Universität του Düsseldorf. Είναι μέλος του προεδρείου του επιστημονικού συλλόγου Psychoanalyse und Philosophie e.V. και της συντακτικής επιτροπής του ομώνυμου ετήσιου βιβλίου του συλλόγου, όπου και αρθρογραφεί· είναι ομιλητής στο Institut für Psychoanalyse und Psychotherapie e.V. Ασκεί και διδάσκει την Παθογνωστική Συμβουλευτική (Διδάσκων Παθογνωστικός). Αντικείμενο μελέτης είναι η αυτεπιβεβαιωτική υπέρβαση της ψυχανάλυσης προς την κατεύθυνση την οποία η ίδια ενέχει και η οποία έγκειται στην ανάδειξη νομοτελειών των πραγμάτων εντός της ψυχικής ζωής, όπου ψυχική ζωή σημαίνει τόσο τις νομοτέλειες των πραγμάτων κατά την τελεσθείσα εγκαθίδρυση ενός ψυχικού σκηνικού εντός του υποκειμένου (ασυνείδητο) ή εκτός αυτού (κοινωνικό ασυνείδητο) όσο και το αυθαίρετα στημένο σκηνικό κατά τη σύλληψή του (ο λόγος περί του κύκλου της αυτεπιστροφής του ασυνειδήτου από την πίσω, αμεσολάβητη πλευρά του και δη ως προετοιμασία της εγκαθίδρυσής του). Πολυάριθμες δημοσιεύσεις στη γερμανική, τις οποίες μπορεί να δει ο αναγνώστης στον ιστότοπο: www.psychoanalyseundpsychotherapie.de



I.S.B.N.: 978-618-5228-80-4


Χουάν Γκοϊτισόλο,
ΔΟΝ ΧΟΥΛΙΑΝ,
μυθιστόρημα,
μτφρ. Λευτέρης Μακεδόνας,
342 σελίδες

Ο Χουάν Γκοϊτισόλο (1931-2017) γεννιέται στη Βαρκελώνη στις 5 Ιανουαρίου 1931 στους κόλπους μιας μεγαλοαστικής οικογένειας. Ο πατέρας του, Χοσέ Μαρία Γκοϊτισόλο, βασκικής καταγωγής και ακραία συντηρητικών πολιτικών απόψεων, φυλακίστηκε για ένα διάστημα από την κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων. Η μητέρα του, Χούλια Γκάι, σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του μικρού Γκοϊτισόλο σε αεροπορικό βομβαρδισμό της Βαρκελώνης από τους Ιταλούς συμμάχους του Φράνκο, γεγονός που τον στιγμάτισε για την υπόλοιπη ζωή του. Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου της Ισπανίας παρακολουθεί μαθήματα σε σχολείο Ιησουιτών και αρχίζει να γράφει. Εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, αλλά δεν ολοκληρώνει ποτέ τις σπουδές του. Στρέφεται προς τον μαρξισμό και προσχωρεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα όταν ανακαλύπτει επιστολές, με τις οποίες οι μαύροι σκλάβοι ζητούσαν τον οίκτο τού προπάππου του – ιδιοκτήτη φυτειών ζάχαρης στην Κούβα – και μαθαίνει για τις θηριωδίες του προγόνου του αλλά και όλης της οικογενείας του στο παρελθόν.

Στο λογοτεχνικό στερέωμα εμφανίζεται με νεορεαλιστικά μυθιστορήματα, τα οποία φυσικά απαγορεύονται στην Ισπανία του Φράνκο και τα οποία, ωστόσο, δεν ικανοποιούν ούτε τον ίδιο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το φρανκικό καθεστώς τον ωθούν στο να μετακινηθεί στο Παρίσι το 1956, όπου εργάζεται ως επιμελητής για τις εκδόσεις Γκαλιμάρ. Εκεί, γνωρίζεται και με τη μετέπειτα σύζυγό του, Μονίκ Λανζ. Σύντομα –το 1963– της ομολογεί με επιστολή του την ομοφυλοφιλία του, πράξη την οποία αργότερα θα περιγράψει ως την πιο δύσκολη της ζωής του. Ωστόσο, η Λανζ δεν διακόπτει τη σχέση της μαζί του. Παντρεύονται το 1978 και θα παραμείνουν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό της, το 1996. Αμέσως μετά τον θάνατο της Λανζ ο Γκοϊτισόλο εγκαθίσταται οριστικά, μέχρι το τέλος της ζωής του, στο Μαρρακές του Μαρόκου, το οποίο για πρώτη φορά είχε επισκεφθεί το 1976.

Από τα έργα του ξεχωρίζουν: η λεγόμενη Τριλογία της Προδοσίας (Στοιχεία Ταυτότητας, Δον Χουλιάν και Χουάν, ο Άπατρις) με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, μία σαφή πρόθεση ολικής ρήξης με τα στοιχεία που συνθέτουν την ισπανική κουλτούρα και ιστορία και με εξ ίσου εμφανή πρόθεση απομάκρυνσης από την τεχνοτροπία του ρεαλισμού προς μία πιο σύνθετη, εξομολογητική και πειραματική λογοτεχνία∙τα Σαρακηνά Χρονικά (1981) και το Μακμπάρα (1979), με τα οποία ο Γκοϊτισόλο διακηρύσσει το πάθος του για τον αραβικό πολιτισμό∙ το Τοπία μετά τη Μάχη (1982), το οποίο χαρακτηρίζεται από το ιδιότυπο χιούμορ και την ειρωνεία του∙ το Οι Αρετές του Μοναχικού Πουλιού (1988), στο οποίο παντρεύονται οι πιο εκλεκτές παραδόσεις του ισπανικού χριστιανικού μυστικισμού με τις αντίστοιχες του σουφισμού, του οποίου, παρεμπιπτόντως, ο Γκοϊτισόλο υπήρξε βαθύς γνώστης και μελετητής∙τα Ουραγός (1967), Αποσκιρτήσεις (1977) και Αντίρροπα Ρεύματα (1985), ορισμένες μόνο από τις εκλεκτές συλλογές δοκιμίων του και κειμένων που δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες∙το Τετράδιο του Σαράγιεβο (1993) και το Τοπία Μάχης και στο Βάθος η Τσετσενία (1996), με τις πολεμικές του ανταποκρίσεις από το Σαράγιεβο και την Τσετσενία αντίστοιχα, διότι ο Γκοϊτισόλο υπήρξε μεταξύ άλλων και μάχιμος πολεμικός ανταποκριτής της πρώτης γραμμής μέχρι τα εβδομήντα του χρόνια.

Το 2014 του απονέμεται το Βραβείο Θερβάντες, η μεγαλύτερη διάκριση στον χώρο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Πεθαίνει το 2017 στο Μαρόκο.



I.S.B.N.: 978-618-5228-81-1


ΖΗΝΟΒΙΑ ΣΑΠΟΥΝΑ,
Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας.
Μ.Κ.Δ. vs Μ.Μ.Ε.
174 σελίδες

Σε μία περίοδο που η τηλεοπτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα και εν γένει η παραδοσιακή δημοσιογραφία βάλλεται ποικιλοτρόπως και αμφισβητείται για τον ρόλο που επιτελεί, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συνολικά, όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες, αναδύονται ως ειδησεογραφικές διαδικτυακές κοινότητες τις οποίες οι χρήστες παρακολουθούν για να ενημερωθούν.

Η εκτίναξη των social media δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον στην ενημέρωση και, φυσικά, νέα δεδομένα για την παραδοσιακή δημοσιογραφία που βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τη δυνατότητα άμεσου διαμοιρασμού ειδησεογραφικού περιεχομένου και υλικού (φωτογραφίες, βίντεο κλπ.) από τους χρήστες / χρήστριες, γεγονός που δύναται να προκαλέσει αυτοστιγμεί αντιδράσεις.

Αλήθεια, πώς διαμορφώνεται η ατζέντα της επικαιρότητας; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που θα παρουσιαστεί μία είδηση; ΤοTwitter μπορεί να πάρει τον ρόλο της πέμπτης εξουσίας στην υπερεξουσία των ΜΜΕ; Μπορεί να ασκήσει επιρροή στη θεματολογία των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών; Πώς οι δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται το Twitter και τι σημασία του αποδίδουν αναφορικά με τη συμβολή του στη δημόσια συζήτηση;

Για να απαντηθούν αυτά και άλλα ερωτήματα, μελετήθηκαν τρεις συγκεκριμένες πολιτικές ειδήσεις: η υπόθεση της ανυπαρξίας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του υφυπουργού Διαματάρη, η υπόθεση του προγράμματος Voucher για επιστήμονες, γνωστή ως «Σκόιλ Ελικίκου», και η αποκάλυψη της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της Μαρφίν. Και οι τρεις αυτές υποθέσεις προκάλεσαν εντυπωσιακό αριθμό σχολίων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ των χρηστών στο Twitter στην Ελλάδα. Απασχόλησαν, όμως, και πώς την τιβί; Ποια είναι η άποψη πέντε επιφανών τηλεοπτικών δημοσιογράφων για όλα αυτά; Απαντήσεις… στο βιβλίο.



I.S.B.N.: 978-618-5228-79-8


ΣΑΧΡΑΜ ΧΟΣΡΑΒΙ,
"ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ" ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ.
ΜΙΑ ΑΥΤΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ,
μτφρ. Κατερίνα Τομανά,
επιμ. Βασίλης Τομανάς,
256 σελ.

Ο Ιρανός συγγραφέας, που διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, περιγράφει τη φυγή του από το Ιράν, την περιπλάνησή του στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στην Ινδία και την τελική εγκατάστασή του στη Σουηδία. Καταγράφει και τις σκέψεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αναδεικνύει τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 256 σελ.



Ι.S.Β.Ν:978-618-5228-78-1

επιστροφή στις εκδόσεις μας ...

 

 

 

 

- Created by Skopelos Web Site -
- Powered by Visual Options -