Οι εκδόσεις μας > Ελληνική Λογοτεχνία

Τίτλος βιβλίου

Δέσποινα Λέφα,
Μετατοπίσεις (μικρά πεζά)

Για τις "Mετατοπίσεις", έγραψε η Έφη Φαλιδα στην εφημερίδα "Tα Nέα":

Mικρά πεζά κείμενα μιας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως. Σκόρπιες σκέψεις, πανίσχυρα συναισθήματα σε λιτά κείμενα που δεν έχουν πρόθεση να αστειευτούν με τον αναγνώστη. Aλλά να του υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν ξεφεύγεις από την ανάκριση στην οποία σε υποβάλλει ο εαυτός σου: "Mία στιγμή μοναδική για τον καθένα μας, θεότρελη, σ' αυτό ακατάβλητη και παιχνιδιάρα, να παίζει καρουζέλ με τις υπόλοιπες, μέρος ενός σπασμένου τηλεφώνου".

Δέσποινα Λέφα,
ΑΝΤΙ-ΘΥΕΣΤΗΣ
και άλλες υποθέσεις βρώσης

Δέσποινα Λέφα,
ΑΤΟΠΙΕΣ

"Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από την κρίση. Δεν πιστεύω στην κριτική. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά κείμενα. Υπάρχει γραφή και εσείς γράφετε ήδη και αυτό ήδη αρκεί".
Γιώργος Βέλτσος

Κείμενα υπαρξιακού προβληματισμού που είτε κινούνται μέσα σε μια παράδοξη μεταφυσική για να καταλήξουν ακριβώς λίγο πρίν από το τέλος σ' ένα διαυγή υλισμό και να μεταστραφούν αμέσως μετά σε μια απόλυτη αναγκαιότητα ηθικής δικαίωσης μέσω μιας απούσας θρησκευτικότητας είτε εξιστορούν την κοπιώδη και πολλές φορές εξουθενωτική έως και εκμηδενιστική διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου, την ανηλεή εργασία με την οποία καταπιάνεται με στόχο πάντα την αυτοπραγμάτωσή του.

[ISBN: 978-960-8263-85-7]

Φούλα Λαμπελέ ,
Àγγελοι είναι, τι ξέρουν αυτοί;

Από τα ανοιχτά παράθυρα της γιορταστικής αίθουσας έβγαιναν ήχοι μουσικής. Οι νεόνυμφοι χόρευαν στο κέντρο της πίστας, οι γονείς τους χαμογελούσαν, οι καλεσμένοι απολάμβαναν εδέσματα και ποτά, και τα τρία ζευγάρια, γριά - νέα γριά - νέα γριά - νέα, παρακολουθούσαν ατάραχα. Οι άγγελοι που προστατεύουν τις γιορτές νόμιζαν ότι κι εκείνα διασκέδαζαν.
Àγγελοι είναι, τι ξέρουν αυτοί;

Δεν είναι αυτοβιογραφικά.

[ISBN: 960-8263-57-3]

 

Φούλα Λαμπελέ ,
Ίο και άλλα διηγήματα

Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή σαράντα διηγημάτων που έχουν γραφτεί σε πρώτο πρόσωπο.

Δεν είναι αυτοβιογραφικά.

[ISBN: 960-8480-98-1]

 

Φούλα Λαμπελέ ,
Διακοπή ταξιδιού

Ο Σοφοκλής έσκυψε ως το έδαφος και με ανεξήγητη για την πράξη του συγκίνηση, μάζεψε ένα κοκάλινο αντικείμενο που έμοιαζε με πιαστράκι μαλλιών ή μικρή αγκράφα ή ίσως κόσμημα.

Ένα παιδί ή μια κοπέλα είχε χάσει ή είχε πετάξει εκεί ένα μικρό πράγμα χωρίς αξία.

Ένιωσε ευχαρίστηση, σαν αυτή που νιώθεις όταν βρίσκεις κάτι που δεν θυμόσουν που το 'βαλες. Το κοκαλάκι δεν του θύμιζε τίποτε, ούτε σαν απλό αντικείμενο, ούτε σε σχέση με κάποιο πρόσωπο. Η σημασία του έγκειτο στο ότι ήταν εκεί μόνο στο γεγονός αυτό.

[ISBN: 960-8263-18-2]

 

Φούλα Λαμπελέ,
Το άλλο ανάστημα

Τρεις νουβέλες

 

[ISBN:960-8263-431-X]

Φούλα Λαμπελέ,
Γάτες και Πουλιά

Ποιος είναι ποιος από τους χαρακτήρες τού βιβλίου; Kαι είναι κανείς πάντα το ένα ή το άλλο, σε όλη του τη ζωή, ή όλα είναι δυνατά όσο διαρκεί το παιχνίδι; O "γάτος" Περικλής στρίβει ευχαριστημένος τα μουστάκια του. H Δώρα ―λίγη σε όλα της― δεν τα καταφέρνει να φανεί "γάτα". Πρόσωπα που κινούνται στη σύγχρονη Zυρίχη, των τραπεζών και των μεταναστών, και εν τούτοις έχουμε την εντύπωση πως κάπου εδώ κοντά τα έχουμε συναντήσει.

 

[ISBN:960-8263-44-1]

Μιχάλης Αρβανίτης,
Λιμπεϊμπεράλες

Ξέρω ότι δεν ξεχνάς. Η λησμονιά σκοτώνει, αλλά εσύ είσαι εδώ, μακριά ή κοντά δεν έχει σημασία, είσαι ζωντανή και πως να ξεχάσεις, είσαι αέρινη, αερικό, μια απρόσιτη νεράιδα, η ιέρεια του παραμυθιού·μια ύπαρξη που ταλαντεύεται ανάμεσα στο γενόμενο και τη φαντασία, γέννημα ονείρου που γρατζουνά με παιδική αφέλεια τα γαλάζια μου πρωινά.

[ISBN: 960-8263-54-9]

 

Αργύρης Παυλιώτης,
Τα αστυνομικά

1.Το δίχτυ

Η μικρή θαλαμηγός ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ, με τριμελές πλήρωμα, τον καπετάνιο και δύο γυναίκες, και έξι επιβάτες, τυχερούς ενός τηλεφωνικού διαγωνισμού, ξεκινά από τη θεσσαλονίκη για μια μαγευτική κρουαζιέρα στη Σκιάθο. Ο καιρός προμηνύεται θαυμάσιος. Αλλά λίγο μετά τον απόπλου, αρχίζουν να συμβαίνουν αλλόκοτα περιστατικά. Ακολουθούν μία σειρά φόνοι...
Ποιο φρικτό μυστικό κρύβουν οι εννέα επιβάτες της θαλαμηγού ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ;
Πού τους οδηγεί η Ειμαρμένη, που τους έχει τυλίξει στο ατσαλένιο δίκτυ της;

Το νέο μυθιστόρημα του Αργύρη Παυλιώτη έρχεται σαν κορύφωση του έως τώρα έργου του.

[ISBN: 960-8263-24-7]

2.Ο φόνος θέλει τέχνη

Όπως όλες οι σημαντικές πόλεις του πλανήτη, απέκτησε πια και η Θεσσαλονίκη τον δικό της διώκτη του εγκλήματος. Η πόλη με την μακραίωνη ιστορία και παράδοση, με το σημαντικό λιμάνι, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, κόμβος επικοινωνίας εθνών και ηπείρων, αποκούμπι προσφύγων, στίβος πολιτικών αγώνων, η πόλη των αντιθέσεων και της ανεργίας, η πόλη στην οποία συρρέουν και συμβιώνουν λογής λογής άνθρωποι χρειαζόταν τον δικό της ντεντέκτιβ· και τον απέκτησε: είναι ο ποινικολόγος Ανδρέας Αναγνώστου. Σ'αυτή τη σειρά βιβλίων ο Αναγνώστου θα μας γοητεύει και θα μας συναρπάζει με τις διηγήσεις του. Θα μας χαρίζει βαθια συγκίνηση και ανείπωτη τέρψη, καθώε θα τον παρακολουθούμε, με κομμένη την ανάσα, να εξιχνιάζει δύσκολα εγκλήματα με εφόδια τη λογική, τη δυνατότητα μαθηματικής προσέγγισης των προβλημάτων, τη γόνιμη φαντασία του, αλλά και το πάθος του για το δίκιο και την αλήθεια. Παράλληλα, θα μας ξεναγεί και θα μας γνωρίζει την πόλη και τους θησαυρούς της, τους ανθρώπους της και τους καημούς τους· και, κάθε τόσο, θα μας παίρνει μαζί του στις ανεπανάληπτες θαλασσινές εξορμήσεις του και θα μας αποκαλύπτει τα μυστικά της ψυχής του, μα και της ψαρικής και της μαγειρικής.

Τα δώδεκα διηγήματα του τόμου αυτού αποδεικνύουν ότι και Ο φόνος θέλει τέχνη.

[ISBN: 960-8263-75-2]

3.Ολέθριος Δεσμός

Κατά τη διάρκεια της παράστασης του έργου Ολέθριος Δεσμός, στο θέατρο "Άνετον", ο παλάιμαχος ηθοποιός Δαίδαλος σκοτώνει με πιστόλι την νεαρή πρωταγωνίστρια Έλλη Ράχου. Ποιος άλλαξε το φυσιγγι; Η μακιγιέρ; Η κυρία Εκάβη, που η νεαρά την εξοβέλησε από την καρδιά του Δαίδαλου και από την δεσπόζουσα θέση στον θίασο; Ο νεαρός ηθοποιός Προβατάς, τυφλωμένος από ερωτικό πάθος; Ο λαθρομετανάστης άνθρωπος για όλες τις δουλειές; Ή μήπως ο αόρατος αλλά πάντα απειλητικός άγνωστος Χ;

[ISBN: 960-8263-94-9]

 

Σωτήρης Τραπεζανλίδης,
Μηδένα προ της τρέλας μακάριζε

Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται σ'όλους εκείνους τους γνωστικούς που δυστυχώς μας άφησαν νωρίς και σ'όλους εκείνους τους τρελούς που ευτυχώς είναι ακόμη εδώ.

 

[ISBN:960-8263-59-X]

Στέλιος Σγουρός,
Επτά διηγήματα που δε θα σας νυστάξουν.

Ο Στέλιος Σγουρός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Αποφοίτησε από το Η΄Γυμνάσιο στην Ανάληψη. Ασχολείται με εισαγωγές ειδών επιγραφοποιίας. Τα διηγήματα αυτά γράφηκαν το 1982-1985.

ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Τον ανάγκασαν να πλύνει τα πόδια και τον έβαλαν να κοιμηθεί. Συνήθως η ξάπλα φέρνει ύπνο. Συνήθως, τώρα όμως δεν ήτανε "συνήθως". Μόλις ξάπλωσαν οι γονείς του, ο Θάνος το 'σκασε αθόρυβα. Πρώτα πέρασε μπροστά από την εκκλησία. Άκαυτη και μεγαλοπρεπής. Η καμπάνα, στο ορθωμένο κωδωνοστάσιο, με απλωμένο το σκοινί, περιμένει την ώρα που ο κανδηλανάφτης θα σημάνει εσπερινό. Ο Θάνος προχώρησε μέσα από ένα στενοσόκακο. Μερικά ροχαλητά πρόδιδαν τους εραστές του μεσημεριάτικου ύπνου. Ο Θάνος θυμήθηκε τις συμβουλές του παπά: "Πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε, μη μας πιάσουνε στον ύπνο!" "Και να που μας πιάσανε", σκέφτηκε το παιδί. Όσο πλησίαζε στο καφενείο, τόσο καμπούριαζε, να μη δίνει στόχο. Βρισκόταν πλέον δίπλα στο καφενείο. Σύρθηκε στη γη. Αυτό το κόλπο το 'μαθε από μια πολεμική ταινία με τον Τζον Γουέιν. Το κεφάλι του το σήκωσε μόνο όταν έφτασε σ' ένα σημείο που είχε καλή ορατότητα. Αντίκρισε το κιόσκι του καφενείου. Άκαυτο. Μια παρέα γερμανών τουριστών, μπαϊλντισμένοι από τον ποθητό τους ήλιο, έπιναν μπύρα FIX. Ο Θάνος τους ήξερε από πέρσι. Ο καφετζής ευχόταν να τους έχει και του χρόνου. Ποτέ δεν πήραν ρέστα, αν και ο καφετζής πάντα τους τα έφερνε. Οι Γερμανοί έλεγαν "ντάνκε" και τα άφηναν στο τραπέζι. Κανά δυό τραπέζια μακρύτερα, υπήρχε άλλη μια παρέα από τρεις άνδρες. Φορούσαν μακριά παντελόνια, σε αντίθεση με τους Γερμανούς που φορούσαν σορτς. Ο ένας τους, είχε πολύ βαθιές ρυτίδες.

 

[ISBN:978-960-8263-65-9]

[ Δείτε τα προηγούμενα βιβλία <<< πατήστε εδώ για επιστροφή ]
σελ. 3 απο 3

| 1 | - | 2 | - | 3 |

επιστροφή στις εκδόσεις μας ...

 

     

- Created by Skopelos Web Site -
- Powered by Visual Options -